Najbitnije o R.A.I.D. sistemima – ili kako da dodatno ubrzate konfiguraciju

Na danasnjem stupnju razvoja racunarske tehnologije brzina hard diska sve više postaje usko grlo. Već sam podatak da se brzina pristupa podacima kod hard diskova meri u milisekundama, a kod RAM memorije u nanosekundama govori sam za sebe. Resenje za ovaj problem moze biti u primeni R.A.I.D. kontrolera i vise hard diskova, bar dok hard diskovi ne odu u istoriju potisnuti od strane neke nove, naprednije tehnologije.

R.A.I.D. (Redunant Array of Indipendent Disks) predstavlja tehnologiju povezivanja više hard diskova  koji formiraju grupu. U početku je sustina ovakvog povezivanja bila da se vise malih diskova povezivanjem u R.A.I.D. grupu predstavi operativnom sistemu kao jedan veliki disk, ali je u medjuvremenu ta tehnologija u mnogome uznapredovala. Danas R.A.I.D. nije ogranicen samo na skupe SCSI sisteme, već je razvojem brzih EIDE diskova prenet i na IDE platformu, tako da svi proizvodjaci maticnih ploca koji iole drze do sebe imaju modele sa integrisanim R.A.I.D. kontrolerima.

Prednost R.A.I.D. tehnologije je u tome sto se omogucava paralelni rad diskova u sistemu, preklapanje ulazno/izlaznih operacija pod multitasking operativnim sistemima u koje spadaju sve verzije Microsoft Windows operativnih sistema.  

Osnovni zahtevi R.A.I.D. specifikacije su da:

  1. posedujete R.A.I.D. kontroler;

  2. posedujete najmanje dva hard diska, najbolje istovetna (ista velicina a pozeljno je isti proizvodjac i model)

Modovi rada R.A.I.D kontrolera

R.A.I.D. 0 – STRIPPING MODE

U ovom modu se od dva fizicka hard diska formira jedan virtuelni hard disk. Velicina ovog diska je jednaka dvostrukom umnosku manjeg diska. To znaci da ako imate dva diska od 20 GB na raspolaganju cete imati 40 GB, ali u slucaju jednog diska od 17GB i jednog od 20 GB imacete na raspolaganju samo 34 GB. Prednost ovog moda je u tome sto se povecavaju performanse sistema jer se moze vrsiti paralelni upis/citanje na dva diska tako sto se jedan deo podataka upisuje na jedan, a drugi na drugi hard disk. Sa druge strane to u mnogome povecava ranjivost sistema u slucaju kvara jer kvar jednog diska znaci ispadanje i preostalih diskova u sistemu i rezultuje gubitkom svih podataka.

Performanse ovakvog sistema se pokazuju prilikom presnimavanja podataka narocito velikih datoteka, a dobici se mogu videti iz prilozenih grafikona.

R.A.I.D. 1 – MIRRORING MODE

Ovaj mod rada rezultuje povecanom sigurnoscu podataka. Neophodno je imati najmanje dva ili maksimalno cetiri diska koja su vezana na razlicitim kanalima R.A.I.D. kontrolera. Podaci se upisuju na oba diska istovremeno cime se povecava sigurnost podataka, a povecanje brzine citanja podataka se dobija time sto se podaci citaju sa diska cije su glave blize mestu na kome se nalaze zahtevani podaci. Raspolozivi kapacitet diskova je jednak kapacitetu manjeg diska.

R.A.I.D. 0+1 -  STRIPE/MIRRORING MODE

Ovaj rezim rada je kombinacija dva prethodna moda u kome su potrebna cetiri hard diska gde se STRIPPING podela vrsi izmedju diskova na istom kanalu, a MIRRORING se vrsi izmedju diskova koji se nalaze na razlicitim kanalima. Ovaj mod rada omogucava duplu zastitu podataka koja se ispoljava kada istovremeno otkazu dva hard diska u sistemu.

R.A.I.D. 5  - JBOD MODE

JBOD je skracenica od engleskog »Just a bunch of drives«, a sustina ovog rezima rada je da se svi fizicki diskovi u sistemu spajaju u jedan ciji je kapacitet jednak zbiru kapaciteta svih diskova. Podaci se upisuju redom od prvog do zadnjeg diska u sistemu, a losa strana ovog sistema je u tome sto ako dodje do otkaza jednog diska ceo niz ostaje van funkcije.

 Pregled R.A.I.D. matičnih ploča

Microstar MS-6398EMS-6398E i845 MAX2 BLR Za Intel Pentium IV gamu procesora (socket 478) mozemo preporuciti Microstar-ov u maticnu plocu sa oznakom MS-6398E i845E MAX2 BLR koja uz integrisani R.A.I.D. kontroler i izvrsni Intelov 845E chipset ima i podrsku za Bluetooth uredjaje. Ova ploca postize izuzetne brzinske rezultate uz zavidnu stabilnost pri radu.
ASUS A7V333 R/U/F ASUS A7V 333 R/U/F U slucaju da preferirate AMD-ovu gamu procesora (socket A) ASUS-ova maticna ploca sa oznakom ASUS A7V 333 R/U/F je bez premca. Uz KT 333 chipset  koji podrzava DDRAM memoriju koja radi na istom taktu ova ploca je u svemu uradjena tako da opravdava prvo mesto koje ASUS zauzima medju proizvodjacima maticnih ploca.
Shuttle AK32 GTR Shuttle AK35 GTR I na kraju ploca koja zadovoljava srpski ideal – jeftino a dobro: Shuttle AK35 GTR. Ova ploca za AMD gamu procesora uz KT 266 chipset koji podrzava upotrebu DDRAM-a 2100 i  R.A.I.D. kontroler ima integrisanu i Dolby 5.1 zvucni karticu koja ce svojim performansama zadovoljiti sve koji nemaju nameru da se bave komponovanjem na racunaru.

1.11.2002. B&D Group