Retke su prilike da se u kompjuterskoj industriji pojave promene koje revolucionarno menjaju segment računara vezan za trajno skladištenje podataka. Koncept hard diskova i načini njigove konfiguracije postoje od samih početaka i doskora nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi se mogli menjati. Osnovna IDE tehnologija postoji više od dvadeset godina. Kada se ovo uporedi sa tehnološkim vekom drugih komponenti računara kao što je CPU ili grafička kartica dvadeset godina predstavlja večnost. 

Iako je bilo nagoveštaja da bi eventualni naslednik IDE standarda mogla biti neka kompletno nova tehnologija bliska SCSI standardu, Serial ATA ima mnogo veće šanse za pobedu.  

Šta je u stvari Serial ATA?

Nasuprot starom Ultra/ATA 133 i standardima koji su mu prethodili, Serial ATA (SATA) očigledno koristi serijski način prenosa signala. Ovo znači da je stari trakasti IDE kabl korišćen za paralelni prenos signala preko četrdeset žica istovremeno.  IDE možemo predstaviti kao Parallel ATA (PATA).  Prirodno, sve ove žice koje prenose signal istovremeno su mnogo osetljivije na interferenciju što može dovesti do raznih problema. Po Serial ATA  standardu signal se prenosi koristeći mnogo efikasniji napon od 250mV u poređenju sa 5V kod Ultra/ATA standarda i interferencija je isključena. Malo je verovatno da se na starom Parallel ATA standardu mogu napraviti veća unapredjenja, čak i ako poživi još koje vreme. Takodje, Serial ATA predtavlja serijsku tehnologiju koja omogućava povezivanje samo jednog uredjaja po kanalu. 

Uporedni dijagram povezivanj Serial ATA i Parallel ATA uređaja

Hard diskovi predstavljaju najveća uska grla na današnjim brzim računarima, delimično i zbog ograničenja primenjenog PATA standarda. U planu je da se to izmeni u budućnosti. 

Prednosti Serial ATA standarda

Prirodno Serial ATA će biti brži od Ultra/ATA, ali većina unapredjenja će biti na raspolaganju sa praktične strane primene.  Svako ko je radio sa računarima zna kakve probleme mogu predstavljati stari trakasti IDE kablovi. Oni su kruti, glomazni, nisu fleksibilni, nežni su i obično prekratki. Takodje ovi kablovi svojom širinom ometaju strujanje vazduha unutar kućišta računara što može rezultirati povišenom temperaturom za par stepeni. U današnjim računarima se koriste procesori i grafičke kartice koje proizvode toliko toplote da dobar protok vazduha kroz kućište računara predstavlja jedan od prvih preduslova stabilnog rada.

Serial ATA kablovi i konektori  

Serial ATA kablovi su mnogo tanji i fleksibilniji.  Pošto Serial ATA zahteva samo sedam žica po kablu, Novi kablovi će biti široki samo 8 mm. Druga prednost u dimenzijama je što  IDE kablovi mogu biti dugi do 40 cm dugački, Serial ATA kablovi mogu biti dugi do 1m.  Naravno, pošto su kablovi  manji i sastoje se samo od sedam žica i konektori moraju biti kompaktniji.  Ovo će osloboditi  dodatno mesto na matičnim pločama i hard diskovima. Zadnji trendovi u industriji PC-ja predstavljaju small form PC-je.  Serial ATA standard će pomoći da se PC računari naprave još manjim i moćnijim.

Dizajn:

Parallel ATA i Serial ATA Konektori 

Iako Serial ATA podržava samo jedan uređaj po kanalu, ovo se potire prednosima  Serial ATA standarda u veličini kablova i konektora kao i lakoćom podešavanja. Software kompatibilan sa Parallel ATA standardom radiće i sa Serial ATA uredjajima u svim verzijama Windows-a.  Pošto može da bude samo jedan uređaj na kablu, nema potrebe za Master/Slave podešavanjima.

Jedan od primarnih razloga zašto se Ultra/ATA tehnologija izbegava kod servera i jakih radnih stanica već se proizvodjači odlučuju za SCSI nije bio samo dodatni bandwidth i brže vreme pristupa SCSI uredjaja već nefleksibilnost Ultra/ATA interface-a.  Ultra/ATA je bio nepouzdan u poređenju sa  SCSI-jem i nije podržavao hot swapping (menjanje diskova u radu), power saving i druga napredna rešenja.  Serial ATA će doneti manju cenu sa podrškom za ova rešenja i napredan sistem provere podataka.

 

 

Na kraju ono što svako želi da zna o Serial ATA interface-u:  Koliko je brz?  Serial ATA je predstavljen sa bandwidth-om od 150MB/s.  Ovo predstavlja razočaravajućih 13% unapredjenja u odnosu na Ultra/ATA 133.  Kako bilo, današnji hard diskovi retko koriste ovaj bandwidth, tako da je 150MB/s više nego dovoljno.  Jedini razlog za korišćenje ovolikog bandwidth-a predtavljaju RAID sistemi.  RAID postaje sve popularniji tako da će povećan bandwidth biti od koristi za neke korisnike.  Planira se dve evolucije Serial ATA standarda, gde obe dupliraju raspoloživ bandwidth.

Hardware - Serial ATA Hard Diskovi i kontroleri:

Industrija već proizvodi veliki broj Serial ATA matičnih ploča i kontrolera, a svakim danom se pojavljuju i novi Serial ATA hard diskovi.  Većina prvih Serial ATA hard diskova i kontrolera je predstavljala u stvari IDE kontrolere sa Paralel to Serial ATA čipovima za konverziju. Isti slučaj je bio i sa Serial ATA kontrolerija ugradjenim na matičnim pločama.  

Novije matične ploče imaju integrisane prave Serial ATA kontrolere

Serial ATA diskovi trenutno ne obezbedjuju bilo kakav veći napredak u performansama sistema što se može povezati sa trenutno minornim povećanjem bandwidth-a u odnosu na IDE diskove.  Ipak za tržište desktop računara može biti bitno što su SCSI diskovi poznati po tome da su bučni i  mnogo se greju.  Razlog za to su ekstremno nisko vreme pristupa i velike brzine okretanja ploča koji SCSI diskove čine tako brzim. Uglavnom dok ne bude moguće da se brži, diskovi koji se manje greju i rade tiše proizvode u većim serijama, hard disk podsistem kod destop računara će i dalje napredovati koriacima. U svakom slučaju savet - ako kupujete novi Serial ATA disk potražite model sa  8MB cache-a vremenom traženja ispod 8.9 ms.

Pogled u budućnost:

Serial ATA II će se pojaviti u 2004. nudeći bandwidth od 300MB/s, aki dok se ne pojave napredniji hard diskovi ovaj bandwidth će ostati neiskorišćen. Očekuje se da će 2007. izaći Serial ATA III sa bandwidth-om od 600MB/s.  Serial ATA II i III će biti uzbačeni zajedno sa novom tehnologijom vezanom za periferije (kao PCI express) koja će biti sposobna da raspodeli novi bandwidht.

Planirani razvoj Serial ATA interface-a do 2004 godine (Izvor: Intel)

21.04.2004. B&D Group

My wife took the watch to a rolex replica to see if they could get it working. They examined replica watches sale and said in their opinion it was not repairable and that the mechanism was of poor replica watches uk. Please advice on where I should send for either rolex replica sale, or if your willing, a refund instead. The Replica Watches UK does not work and I cannot repair it or adjust the panerai replica or date, therefore it is not worth me keeping. Please advise on where I should send for replacement or refund. No other rolex replica sale is acceptable to me.