Sigurnost na javnim mrežama 2

Nazad na pocetnu stranicu...

Pre nekog vremena, pisali smo o čuvanju naloga na Facebook-u i Gmail-u kao najrasprostranjenijim servisima, od zlonamernih pojedinaca i objasnili kako možete da utvrdite da li još neko pristupa Vašem nalogu i time ugrožava Vašu privatnost. Taj tekst možete naći ovde.

"Ma koga interesuje šta ja radim...   Da li je baš tako ?

Podaci o vašem ponašanju na mreži uredno se beleže, a i Vi ste na to dali pristanak. Kada ? Pa kada ste čekirali neki od bezbrojnih box-ova sa tekstom "I agree", nečitajući Leegal notice I Terms & conditions sekciju koja se nalazila u text box-u iznad.

Društvene mreže, blog-ovi, različiti sistemi koji vam nude funkcije desktop aplikacija preko Interneta (Google docs, Office 365...), pa čak i jeftina knjigovodstvena rešenja koja nude mogućnost vodjenja knjigovodstva bez instalacije programa, bez potrebe za serverom itd predstavljaju Cloud sisteme u kojima se podaci kojima pristupate i koje generišete nalaze ne na Vašem računaru nego na Vama nepoznatom mestu na Internet-u. Ovo ima svojih prednosti - jedna od njih je da možete svojim podacima pristupiti preko Internet-a, bilo gde da se nalazite, nije potrebno da instalirate programe, neko drugi brine o antivirusnoj zaštiti, backup-u. Ali ima i loših:

1. Morate pratiti funkcionalnosti koje vlasnik cloud sistema smatra poželjnim. Ako izmeni funkcionalnosti, poslovnu politiku, interface - nema prava žalbe.

2. Nema rada bez Internet-a. U slučaju otkaza javnih telekomunikacionih mreža gubi se mogućnost pristupa svojim podacima.

3. Vaši podaci nisu kod Vas nego kod nekog kome verujete možda i više nego najboljem drugu, a nikada ga niste upoznali. A tema "Veliki brat" ?  Dobro, dobro, nećemo da ulazimo u paranoju  :)   

 

Google+ mrežu smo ovde uzeli samo kao primer, da bi ilustrovali deo gore navedenog. Većina ovih funkcionalnosti je stvorena da Vam omogući lakši, udobniji, bolji doživljaj Internet-a i omogući Google-u da Vam pruži besplatno usluge kakve pre 10-tak godina niste ni sanjali da možete da dobijete. Ovo možete iskoristiti i kao lični test - u slučaju da posedujete i koristite Google+ nalog.

Da bi proverili šta Google zna o Vama ulogujte se na svoj Google+ nalog i probajte sledeće linkove:


1. Koji su uredjaji pristupali vašem nalogu, gde ste se kretali...

Vreme, naziv, tip, IP adresu i približnu lokaciju svih uredjaja koji su pristupali vašem nalogu možete naći klikom na sledeći link:

https://security.google.com/settings/security/activity

Ovo možete iskoristiti i ako sumnjate da je neko neovlašćeno pristupao Vašem nalogu, ali ako nije - tu su podaci o Vašem kretanju, naročito ako ste se kačili sa mobilnog uredjaja. Još više, ako koristite Android, vaš mobilni može Google-u slati vaše lokacije kao i podatke o brzini kretanja. Ako je ova opcija uključena ovde možete tačno videti kada ste se i gde kretali:

https://maps.google.com/locationhistory


2. Istorija pretraživanja na Google-u

Google snima svaki pojam koji ste ikada tražili dok ste bili logovani kao Google+ korisnik. Osim toga, Google takodje beleži svaki Google oglas na koji ste kliknuli. Dnevnik vašeg pretraživanja na raspolaganju vam je klikom na sledeći link:

https://history.google.com

3. Kako Vas Google vidi

Da bi mogao da Vam prikaže oglase koji su relevantni, Google pokušava stvoriti vaš osnovni profil. Pri tom od vas prikuplja podatke o godinama starosti, polu, interesovanjima... Sve te podatke ste mu dali lično Vi, nekada... Ovdje možete provjeriti kako vas vidi Google:

https://www.google.com/ads/preferences/

4. Koje aplikacije i add-ovi koje ste instalirali u Browser-u pristupaju Vašim podacima

Ne mora biti da samo Google ima pristup Vašim podacima. Toolbar-ovi, search-eri, addin-ovi - neki od njih su možda nekada pitali nešto a Vi ste kliknuli na Yes. Ovdje ćete pronaći popis svih aplikacija koje imaju bilo koju vrstu pristupa podacima vašeg Google+ paloga. Možete videti vrstu dozvole koja je dodeljena svakoj aplikaciji pojedinačnoi i ukinuti pristup vašim podacima ako ne želite da ih ta apikacija dobija na uvid:

https://security.google.com/settings/security/permissions

5. Još podataka ?????

Mnogo toga. Svi vaši mailovi, kontakti, datoteke i td. nalaze se u Cloud-u. To znači da se ne nalaze fizički na Vašem računaru nego negde na Internet-u - na nečijem tudjem računaru.

Google će Vam dopustiti da izvezete sve svoje podatke: bookmark oznake, e-mailove, kontakte, datoteke, informacije o profilu, chat, vaš YouTube video, fotografije i još mnogo toga:

https://www.google.com/takeout


(C) 2014. by ABIT informatika

Nazad na vrh strane                 Nazad na pocetnu stranicu...