Na ovoj strani nacicete savete u vezi sa problemima u vezi funkcionisanja Microsoft Windows-a 2000.

Proverite da li na ovoj stranici možete naci rešenje Vašeg problema. Ako to nije slucaj, tu je Tehnička podrška . Naši stručnjaci su tu da Vam pomognu...

 

Dizanje Windows-a 2000 kada i boot-ovanje sistema nije moguće

U slučaju da Windows 2000 zapadne u takve probleme da čak ni dizanje (boot-ovanje) sistema nije moguće možete podići sistem u komandnom modu. Treba računar boot-ovati sa Windows 2000 CD ROM-a, a zatim izabrati opciju Repair i Recovery console. Posle ovoga Windows će omogućiti pristup HDD-ovima, FDD-ovima i CDD-ovima, što će umnogome olakšati nalaženje i otklanjanje problema.

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu


Problem pri instaliranju Service Pack-a 1 na Windows 2000 Profesional

U slučaju da imate instaliran Windows 2000 Profesional i da ste automatski instalirali Service Pack 1 koristeći Windows Update sistem, a fajlove koje ste "skinuli" sa interneta sačuvali u direktorijumu Temp, može se desiti da sp1express.exe počne prilikom sledećeg startovanja računara ponovo da prenosi Service Pack sa Internet-a. Problem je, verovali ili ne, u imenu folder-a. Folder za instalacioni SP1 mora da se zove C:\TEMP\EXT5064.

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu


Skidanje zabrane prava pristupa slučajno zaštićenim fajlovima u Windows-u 2000

NTFS je fajl sistem koji omogućava definisanje prava pristupa na nivou pojedinačnog fajla na računaru. Pojedinim korisnicima se desi da slučajno zaključaju i pojedine sistemske datoteke pa tako onemoguće pristup sistemu i sebi. Da bi ste vratili podrazumevana prava pristupa na sistemske fajlove možete iskoristiti program MMC. Ovaj program treba startovati komandom Start/Run/MMC i odabrati meni Console. Odaberite Add iz Add/Remove Snap in i dvaput kliknite na Security Configuration and Analysis, a onda izaberite taster Close i OK. Desnim tasterom kliknite na Security Configuration and Analysis i izaberite Open Databases. Odaberite jedan od ponudjenih šablona i kliknite Open.

Kada kliknete na Security Configuration and Analysis u desnom prozoru ćete dobiti put do sdb fajla. Da bi ste nakon toga postavili podrazumevana (default) korisnička prava, izaberite opciju Configure computer now, u sledećem dialog box-u unesite proizvoljno ime log fajla i kliknite na OK.   

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu


Korišćenje programa različitog od Explorera kao shell-a Windows-a 2000

Ako bilo koji program (exe fajl) preimenujete u EXPLORER.EXE i snimite ga u root direktorijum sistemskog diska WIndows-a (diska C:\), Windows 2000 ce ga startovati kao shell program, mesto svog Explorera. Ovo se može primeniti u slučaju da na računaru rade korisnici bez iskustva u radu sa Windows-om, a kojima treba omogućiti rad u specifičnom programu - na pr. programu za knjigovodstvo.

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu


Windows 2000 ili XP je prestao da se podiže prijavljujući registry problem

Ako Windows 2000 ili XP jednostavno odjedanput, bez ikakvog vidljivog razloga prestane da se podiže, uz to prijavljujući problem sa registry datotekom system jedan od problema može biti veličina ovog fajla. Ovaj fajl koji je deo registry-ja Windows-a 2000 i Windows-a XP, ne sme fizički da predje 13 MB. U slučaju da je fajl veći Windows ne može da se startuje. Problem je najviše izražen na računarima koji intenzivnije rade, jer se u tom slučaju povećava fragmentacija fajlova na hard disku usled čega se može desiti da se usled fragmentacije i gore pomenuti fajl uveća.

Ovo ograničenje je postavljeno jer u početnoj fazi boot-ovanja sistem vidi samo 16 MB celokupne RAM memorije. U ovih 16 MB moraju stati NT loader, kernel, HAL i najvažniji drajveri. U normalnim situacijama fajl system zauzima 4 do 8 MB, ako korisnici koji imaju instaliranu veću količinu software-a posle određenog vremena korišćenja sistema mogu se naći u opasnoj situaciji.

Da li je ovo razlog problema možete proveriti čekiranjem dužine pomenute datoteke. Ona se najčešće nalazi u folder-u C:\WINNT\SYSTEM32\CONFIG. Da ne biste  došli u opasni situaciju, kao i da bi ste lakše mogli iz nej da izađete savetujemo redovni backup registry-ja, povremenu defragmentaciju HDD-a, kao i povremenu optimizaciju baze nekom od programa koji su tome namenjeni - u slučaju da se pomenuti fajl približava opasnoj granici

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu


Windows 2000 - problem sa 16-bitnim aplikacijama

Ukoliko imate više 16-bitnih aplikacija startovanih u isto vreme pod Windowsom 2000, dogadja se da se programi jednostavno blokiraju. Problem se rešava tako što morate instalirati (bilo kakav) štampač i setovati ga kao Default Printer. 16-bitni programi odbijaju da rade ukoliko na vašoj mašini nepostoje drajveri za štampač. Razlog svega toga nije poznat, ali deluje.

Nazad na pocetak strane            Nazad na pocetnu stranu